ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

  
Τρίτη, 17/06/2014
 

Η έγκαιρη διάγνωση κάνει τη διαφορά…

| Εκτύπωση | 03 Ιούνιος 2014, 06:51 | Σημερινή

 

ΥΓΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ
Ιάσιμος σε ποσοστό 90% είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εάν…
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής σημειώνει πως οι άνθρωποι, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στον γιατρό


Ιάσιμος σε ποσοστό 90% είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Αυτό τονίζουν οι επιστήμονες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας επιζώντων καρκίνου, η οποία έχει καθιερωθεί την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. «Η επιστημονική αυτή διαπίστωση πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ιδίως μεταξύ των ανδρών», αναφέρει ο Διευθυντής χειρουργός Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους, μετά το 50ό έτος της ηλικίας, να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Μάλιστα, αυτό πρέπει να γίνεται, ανάλογα με τα ευρήματα και το οικογενειακό ιστορικό, ανά πενταετία ή και συχνότερα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία παγκόσμιων επιστημονικών μελετών σε αρχόμενο στάδιο, τα ποσοστά ίασης φθάνουν το 90%, ενώ συνολικά πάνω από το 60% των ασθενών επιβιώνουν περισσότερο από πέντε χρόνια.

Η πρόγνωση φυσικά εξαρτάται από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση. Σημαντικός παράγοντας για την πρόγνωση είναι επίσης η ποιότητα της χειρουργικής πράξης. Το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάζονται σε ηλικίες άνω των 50 χρόνων και συχνότερα σε άνδρες. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο κίνδυνος ενός ενήλικα να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι 6% ή ένας στους 18.
«Έχει διαπιστωθεί ότι με τη διάδοση του κολονοσκοπικού ελέγχου και την εκτέλεση ενδοσκοπικής πολυπεκτομής αλλάζει η φυσική ιστορία της νόσου και μειώνονται τα κρούσματα καρκίνου. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει ήδη καρκίνος, με το συχνό έλεγχο επιτυγχάνεται η πρώιμη διάγνωση, που οδηγεί σε ίαση», προσθέτει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Δυστυχώς, όμως, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, οι άνθρωποι παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο γιατρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόλις το 35% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται πρώιμα, το 38% με τοπικά προχωρημένη νόσο και το 22% με μεταστάσεις.

Ύποπτα συμπτώματα
Συνήθως, η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών του εντέρου πρέπει να μας βάλει σε υποψίες και να μας οδηγήσει στο γιατρό. Συγκεκριμένα:
*Ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως.
*Αίμα στα κόπρανα, ανοιχτόχρωμο ή σκούρο.
*Κόπρανα στενότερα απ’ ότι συνήθως.
*Γενικά κοιλιακά συμπτώματα, όπως πόνος, πολλά αέρια, τυμπανισμός, «κράμπες» του εντέρου.
*Απώλεια βάρους αγνώστου αιτιολογίας, με ή χωρίς ανορεξία.
*Αδυναμία και εύκολη κόπωση.
*Αναιμία-Σιδηροπενία (δηλ. χαμηλός αιματοκρίτης ή χαμηλός σίδηρος σε τυχαία εξέταση αίματος).
* Εμετοί.
*Ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα).

Παράγοντες που ενοχοποιούνται
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Συγκεκριμένα:
*Ηλικία (9 στους 10 πάσχοντες είναι άνω των 50 χρόνων).
*Διατροφή(κόκκινο κρέας, ευθύνη στο ζωικό λίπος).
*Αλκοόλ (επιβαρύνει την προδιάθεση).
*Πολύποδες (κάποιοι τύποι πολυπόδων ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου).
*Κληρονομική νόσος (οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση).
*Βεβαρυμμένο προσωπικό ιστορικό ( γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, μήτρας ή μαστού).
*Ελκώδης κολίτιδα,
*Βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό.
*Κάπνισμα.
*Παχυσαρκία.
«Αν τροποποιούσαμε τον τρόπο ζωής μας και δίναμε σημασία στους παράγοντες κινδύνου, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Αντιμετώπιση-θεραπεία
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ θεραπεία (κλασική η λαπαροσκοπική) είναι η πιο συχνή αντιμετώπιση για καρκίνο παχέος εντέρου. Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τμήμα του κοντινού υγιούς εντέρου καθώς και του περιοχικούς λεμφαδένες. Η λαπαροσκοπική προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον ασθενή. Συνήθως, υπάρχει η δυνατότητα να ξαναενώσει τα τμήματα του εντέρου, αλλιώς πρέπει να δημιουργηθεί παρά φύσει έδρα (περίπου 15% των καρκίνων). Η λαπαροσκοπική χειρουργική ευτυχώς έχει μειώσει ακόμα χαμηλότερα το ποσοστό δημιουργίας παρά φύσει έδρας (κολοστομία). Σημαντική αύξηση της επιβίωσης των αρρώστων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου έχει φέρει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η βελτίωση στις χειρουργικές τεχνικές, η χορήγηση αποτελεσματικότερης συμπληρωματικής χημειοθεραπείας και οι συνδυασμοί χημειοθεραπείας και μονοκλωνικών αντισωμάτων στη μεταστατική νόσο.

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το φάρμακο Zykadia (ceritinib) της Novartis για τη θεραπεία ασθενών με θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+) μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), οι οποίοι υποτροπιάζουν μετά από την έναρξη της αρχικής θεραπείας με crizotinib. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο NSCLC, στον οποίο αντιστοιχεί το 85-90% όλων των περιπτώσεων. Από αυτές, 2-7% προκύπτουν από αναδιάταξη του γονιδίου ALK, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να διαπιστωθεί με μία μοριακή εξέταση του καρκινικού όγκου.

Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία των ασθενών με ALK+ NSCLC, η εξέλιξη της νόσου είναι συχνά αναπόφευκτη και χρειάζονται περισσότερες επιλογές. Η έγκριση του Zykadia βασίζεται σε μία βασική μελέτη που συμπεριέλαβε 163 ασθενείς με μεταστατικό ALK+ NSCLC, οι οποίοι παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου υπό αγωγή με crizotinib ή δυσανεξία στο crizotinib. Οι πιο συχνές περιοχές μεταστάσεων στον πληθυσμό των ασθενών που μελετήθηκαν ήταν ο εγκέφαλος (60%), το ήπαρ (42%) και τα οστά (42%). Το Zykadia επέδειξε συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 54,6% σε ασθενείς με ALK+ μεταστατικό NSCLC, οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη θεραπευτική επιλογή.

Το Zykadia είναι ένα από τα πρώτα φάρμακα που εγκρίνονται ακολουθώντας τον ορισμό της Επαναστατικής Θεραπείας από τον FDA, που δόθηκε το Μάρτιο του 2013 λόγω της σημαντικότητας των αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν στην κύρια μελέτη και της σοβαρής και απειλητικής για τη ζωή φύσης του ALK+NSCLC.